sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Piilokamerassa autokaupassa

Olen kokeneena autojen koeajajana myös varsin kokenut autokaupassa kävijä. Olen myös tietoisesti marinoinut itseni sietämään naisten kohtelua autokaupassa: minun rooliinihan juurikin kuuluu ko. epäkohtaa sietämättömien naisten puolesta auton koeajaminen, joten nielen aika paljon kaikenlaista muuta siihen liittyvää.  

Mutta nyt tapahtui postauksen arvoinen ääritapaus: auton koeajo ei onnistunut ollenkaan!

Minulla on pitkä lista koeajettavia autoja: kiitos vain kaikille toimeksiantajille, myös pitkämielisyydestä. Koska teen tätä harrastuspohjalta, voi välillä kulua paljonkin aikaa ennen kuin ehdin juuri sinun toivomasi auton äärelle. On kuitenkin myös niin että mikäli syystä tai toisesta kysymääni autoa ei ole saatavilla, otan listalta seuraavan. Ja niin yleensä joku toimeksiannoista tulee hoidetuksi, kun nyt kerran autokauppaan olen tullut.

Mietin myös että usein - näin naisnäkökulmasta - tämä tilanne vastaa myös todellisuutta: mies autonostajana haluaa merkin x koneella y mallia z. Nainen sitä vastoin hakee tiettyä tyyliä, tiettyä tilavuutta ja käyttömukavuutta, kenties päästölukemien suhteen voi olla tarkemmat toiveet.

Menin eilen pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan isoon autokauppaan: kiertelin kauppaa ja näin lisäkseni vain kaksi ihmistä, yhden asiakasmiehen pienen lapsensa kanssa. Jäin seisomaan keskelle autokauppaa - odoteltuani lähes 10 min, erään auton takaa sellaisesta myyjän loosista nousi varovainen pää. Näin hänet: HAA, automyyjä!! Hän nousi seisomaan, mutta EI tullut ulos pömpelistään ennen kuin aloin puhua hänelle. Naurahdin alkuun (oikeasti ihan hyväntahtoisesti) että pelkäsin jo ettei henkilökuntaa ollut lainkaan paikalla...

Kerroin että toiveissani oli koeajaa Citroen Berlingo. Minulle kerrottiin etteivät he myy sitä. Ihmetystä, koska ko. automerkki komeilee suurena autokaupan seinässä? No mutta kun ei niitä siellä myydä. No jaa, niinkin kai se voi olla.... hmm

Kun nyt kerran olin kuitenkin vaivautunut paikalle, sanoin myyjälle että mitäs sinä sitten myyt, jos nyt ajattelet että minun mielessäni oli tuo Citroen Berlingo? Vastaava Ford toki löytyi, mutta sitä ei voi nyt koeajaa. Koeistuin auton takapenkin, paremman puutteessa ja ihmettelin myyjälle, mitä sitten voisin koeajaa? Olenhan nyt kuitenkin vääntäytynyt ihan autokauppaan ja ottanut asialle aikaa. Hän kertoi että hänellä on vain kaksi muuta fordia koeajoa varten tänään mutta ne eivät sovi minulle. Anteeksi? Kysyin mitä ne ovat - koska ei tuo Berlingo tai edes sen kokoluokka ollut mitenkään fiksattu päässäni - mutta hän vastasi minulle "Ne-eivät-sovi-sinulle."

Ei ole totta, miten niin eivät sovi? Mistä sinä tiedät mikä sopii ja mikä ei? Yritin vielä, mutta ei. Ei on ei. Hämmentyneenä nopea silmäys itseeni, olinko jotenkin luotaantyöntävä (siistit farkut, aika trendikäs untuvakevyttoppatakki, käsilaukku, hiuksetkin kammattu ja kevyt päivämeikki) vai mikä tässä nyt on vikana; kysyin pitäisiköhän minun nyt sitten lähteä pois? Hän vastasi "kyllä". Kävelin jo ovea kohti, kunnes sivusilmällä huomasin liikkeen takaosassa vallan muun automerkin: käännyin kannoillani ja kysyin, miksi tuolla on Skodan merkki? Vastaus, siellä myydään Skodaa. (pakko kysyä kun aina ei voi tietää - olen nopea oppija ;) No hyvää päivää, mikä esimerkki kannibalismista! Jos en osta häneltä, ei oman firman kaverillekaan vinkata. Vaikka tässä tapauksessa kyllä ostaminen tehtiin ihan mahdottomaksi.

Kiitin ja kävelin toiseen päähän liikettä.

Sama juttu: seisoskelin aulassa pitkään. Minua ennen siellä jo seisoskeli yksinäinen nainen: hän kierteli autojen välissä, selkeästi silmäili myyjää ja huokaili. Kun minä menin määrätietoisesti seisomaan keskelle aulaa, hän ilmeisesti koki minut jotenkin ensin-myyjän-nappaavaksi ja luovutti ja lähti pois. Voi harmi.

Yksi myyjä teki kauppoja pariskunnan kanssa ja ilmeisesti hän oli liikeen, tämän osan, ainoa henkilö. Kunnes HAA, miehen pää nousi varovasti takaloosista. Hän näki minut ja minä ennenkaikkea hänet: tiedättekö mitä on hidas kävely? Se on sellaista (aikuisempi sukupolvi tunnistaa) jota kävelee Speden rautakauppasketsin myyjä: tyyli on voimissaan, havaitsin.

Kysyin innokkaasti myyjältä, voisinko koeajaa Skodan? (Toimeksiantolistallani on nimittäin Skoda ja nimenomaan naisvinkkelistä ihan mikä vain Skoda: ovatko ne lopulta Simply clever ja mitä se tarkoittaa.) Myyjä kysyi haluanko uuden vai käytetyn: vastasin että lähtökohtaisesti ajattelin uutta mutta ei se nyt niin tarkkaa ole. Myyjä sanoi ettei hän puuhastele uusien autojen kanssa vaan hän touhuaa käytettyjen autojen myynnissä. Se varattu myyjä hoitelee uudet autot.

No mutta kun hän on varattuna? Haluaisin vain ihan minkä vain Skodan koeajoon: se varmaan onnistuu kaikilta myyjiltä? Koeajoon varattu Skoda, tässä on ajokortti, täytetään se kuponki ja niin se hoituu? Paitsi että EI HOIDU, koska hän ei hoitele uusia autoja. Mutta vieläkin suurempi syy asian hoitumattomuudelle on se että minä en osaa sanoa minkä Skodan haluan koeajaa: hän luetteli nimiä, Rapid, Octavia, Superb, Yeti... Stoppasin sanoen, kaikki ihan käy. Minua kiinnostaisi nyt aluksi tutustua Skodaan noin yleisesti ja sitten voin tarkentaa.

Tämä ei käynyt: hän sanoi että kyllä-pitää-tietää-mitä-haluaa jos koeajolle tahtoo. Olin aivan ällikällä lyöty: suustani pääsi hentoinen huokaisu, pitäisiköhän minun mennä johonkin toiseen autokauppaan? Myyjällä oli tähänkin vastaus: kyllä varmaan sitten pitäisi.

Että näin.

Olin luullut että autokauppiailla olisi myyntitavoitteet, kenties jopa palkkiointi kytkettyinä niihin? Tai että tavoite ei tulisi täyteen kuukauden 6 ensimmäisen päivän aikana? Olin pöllämystynyt. Huomasin katselevani ympärilleni: olenkohan piilokamerassa? Sillä eihän tämä voi olla totta? Eikä minua enää surettanut se toinen, luovuttanut naisasiakas: todennäköisesti oli parempi että vain lähti pois.

Jos nyt joku autokaupan (jopa kyseisen nimeltämainitsemattoman?) myynnistä vastaava johtaja näkee tämän postauksen, haluaisin kertoa yllättävän uutisen: naiset eivät tule autokauppaan valmis tilaus päässään. He tulevat katselemaan, kokeilemaan ja työstämään omaa mielipidettään autosta jonka haluavat. Lähtöpisteessä mieli olisi avoin monenlaiselle, vaan myyjällä ei näytä olevan.

1 kommentti:

  1. Olipahan palvelua kerrakseen, tai siis lähinnä sen puutetta. Tulee väkisinkin mieleen, että joillain myyjillä menee todella hyvin, kun ei aleta tekemään kauppaa. Pätevä myyjä luo ostajille tarpeita ja myy jonkun auton.

    Olen itsekin aikoinaan viehättynyt liikkeessä aivan toisenlaiseen autoon mitä olen alunperin mennyt katsomaan, ihan vain koeajetuani itselleni tuntemattoman automallin. Eivät miehetkään aina tiedä mitä haluavat, se kiva automerkki / -malli voi putkahtaa eteen täysi varoittamatta.

    Viimeisimmät omakohtaiset kokemukseni asiakaspohjalta ovat onneksi positiivisia.

    Hyvä teksti ja kannanotto autokauppaan, kiitos siitä :D

    VastaaPoista