keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Outolintu bongattu autokaupasta

Nyt ei tule raporttia auton koeajosta vaa hieman muistutusta & uudemmille lukijoille tiedoksi tämän blogin idea:

teen siis toimeksiannosta autojen koeajoja, naisnäkökulmasta. Tämä voi tarkoittaa sekä tilannetta jossa  nainen haluaa hankkia auton mutta sitä varten EI halua mennä autokauppaan. Erittäin ymmärrettävää. Tai tilannetta jossa perheeseen ollaan hankkimassa auto, ja mies toivoisi myös vaimon olevan hankinnasta jotain mieltä. Mutta edelleenkään vaimo Ei halua mennä autokauppaan. Erittäin ymmärrettävää. Mutta jotenkin se naisnäkökulma olisi hyvä hankkia, molemmille.

Tällöin yksi vaihtoehto on tilata naiskuskin koeajo, esim. minulta. Kokemusta löytyy jo vuosien ajalta, joten arvioni eivät ole yksittäisiä tuntemuksia. Ajan autoja enemmän kuin postaan niistä (aikapula). Mutta kun postaan arvioni blogiin, pyrin kirjoittamaan arvioni kaikkien hyödynnettäväksi, riippumatta siitä oliko itse auto järisyttävä vai mitäänsanomaton. Tuloksia ovat molemmat. Kokemusta on karttunut mm. automerkeistä kuten Honda (CR-V), Chevrolet (Captiva, Crossfire), Ford (Mondeo, S-Max, Focus), Peugeot (508), Volvo (V60, V70), Hyundai, Citroen, Mazda, Toyota.....

On hyvä muistaa että auton ajokokemus, kuten yleensäkin asiakaskokemus on kovin subjektiivinen asia. Se on myös makuasia. Mutta pyrin tuomaan tuloksissa esille toimeksiantajan näkökulman lisäksi erityisesti naisen kokemusta yleisesti. Jokainen voi tuloksista tulkita ja arvioida niiden merkittävyyttä itselle, sen mukaan mitä itse kukin pitää tärkeänä: tekniset ominaisuudet, ajomukavuus, auton varustelu, ulkonäkö, vihreys, turvallisuus jne. eli näkökulmia on valtavan paljon.

Samalla kun teen näitä koeajoja, eittämättä tulen arvioineeksi myös automainontaa (hakiessani toimeksiannon mukaista autoa) sekä myös autokauppoja, automyyjiä ja muuta siihen liittyvää. Niin paljon kuin naiset yleisesti ottaen väistelevätkin (vihaavatkin) autokaupassa käyntiä, minusta se on lähinnä hauskaa! Olo on autokauppaan mennessä kuin karkkikaupan ovella: mitähän ihanaa tänään on tarjolla? Olen aina myönteisesti ja uteliaasti virittynyt ja odotan innolla pääsyä autonrattiin.

Viimeksi autokaupassa käydessäni, viikonloppuna, tein pari havaintoa jotka haluan jakaa kanssanne tässä:

1. autokaupassa ei ollut (lisäkseni) yhtään yksinäistä naista, tai esim. kahta naista yhdessä. Naisia oli todella vähän ja hekin laahustivat miehensä perässä tai yrittivät pitää jälkikasvua kurissa autojen väleissä.
Minua palvellut automyyjä totesikin minun olevan eräänlainen "outolintu" joita harvemmin näkee heillä: toki voi olla että hän tarkoitti tällä auton koeajajaa (jollaiseksi itseni esittelin) tai sitten vain sitä että olin kauppaan yksin saapunut nainen. Oletan että jälkimmäistä (ie. hänen oli ehkä hieman haastavaa ymmärtää mitä tuo auton koeajaja tarkoitti?)

2. automyyjät ovat myös eräänlainen lintulaji, jolla on tyypilliset lajipiirteet: panin nimittäin merkille automyyjää bongatessani (yrittäessäni!) että automyyjät parveilevat! Kuljeskelin hiljalleen autojen väleissä pohtivan näköisenä mutta kukaan ei tullut luokseni. Sitten menin oven pieleen seisomaan - katse myymälään päin - edelleen sain siinä seisoskella ihan rauhassa. Seurasin mm. sitä kuinka yksi automyyjä ajoi sisään vaihtoautoa, kolmen ( ! ) muun automyyjän seuratessa aktiivisesti rivissä vierestä. Ja huom! nyt oli siis kyseessä autonäyttelypäivä. Lopulta menin seisomaan vastaanottotiskin äärelle, kysyvä katse silmissäni. Lopulta luokseni lähes hieman vahingossa, vain vauhtiaan hidastaen, pysähtyi kiireisen oloinen automyyjä...

3. koska kyseessä oli ns. autonäyttely, tarjolla oli myös oheistarjontaa. Oli mm. julkkis paikalla puhumassa mikrofoniin, sekä kakkukahvit. Tosin kakkukahvit oli tarjolla lähes lasten nurkkausta muistuttavassa takatilassa, pahvikyltillä perille opastettuna "kahvilassa" jossa surullisen oloiset sadetakkiset ihmiset joivat kahvia pahvimukeista ja kakku oli tarjolla 2 sentin paloiksi valmiiksi leikattuna polvenkorkeudella. Pohdinkin, "miksi tarjota shampanjaa muovimukista?" Itse olisin laittanut kakkukahvit tarjolle keskelle autokauppaa, paraatipaikalle - selkeästi ja houkuttelevasti esille.

Noh, siis autokauppa ei ole kovinkaan houkutteleva paikka. Ihmeellistä kyllä: siitä ja keväästä ja autokuumeesta voisi saada niin paljon irti!

2 kommenttia:

 1. Sain kysymyksen "miten tilata tällainen koeajo?"
  Vastaus: voit tilata koeajon esim. kirjoittamalla toiveesi jonkun postaukseni kommenttikenttään (tuorein on aina varmin vaihtoehto :)
  - sinulla ei tarvitse olla valmiiksi mielessä automerkkiä, vaan myös toiveet autolle riittävät. Silloin minä pohdin asiaa, koeajelen muutamiakin vaihtoehtoja ja teen ehdotuksen
  - sinulla voi hyvin olla mielessä jo joku tietty auto: koeajan siis sen tai halutessasi siitä parikin vaihtoehtoa
  - voit olla yksittäinen autonostaja ja kertoa halutessasi kaiken tarpeellisen millä voi olla vaikutusta koeajoon tai sen suunnitteluun
  - voit myös antaa tiedoksi vain automerkin tai suuntimat autolle: siltäkin pohjalta on useat koeajot tehty
  - aika usein saan koeajopyynnön myös tutun kautta: jos tiedät minut tai joku tuttusi suosittelee, voimme sopia koeajosta muita reittejä ( sähköpostitse, puhelimitse jne.) Tällöin myös raportoin samaa reittiä + postaan raportin myös jos ehdin :)
  - juu, ei maksa mitään = tämä on harrastukseni!

  VastaaPoista
 2. Jatkokysymys "voiko autokauppa tilata myös koeajon?"
  Vastaus: toki! Kuka tahansa voi tilata koeajon, mutta sitten pitää olla myös valmis ottamaan vastaus vastaan :) Eli oikeanlaista/haluttua raporttia ei voi "tilata".

  VastaaPoista