tiistai 20. toukokuuta 2014

Porsche 911 Carrera - testosteronin riemuvoitto

Tätä koeajoa olen hieman pantannut, vaikken tiedä miksi. Koeajon tilannut mies on jo vuosia haaveillut Porschesta, joten asia ei tuntunut erityisemmin palavan. Toisaalta joku etiäinen taisi olla asiaan, koska jostain syystä muut toimeksiannot ajoivat aina edelle.

Nyt kuitenkin kävi niin somasti, että ko. auto oli kuin minua varten tyrkyllä autokaupan aurinkoisessa pihassa joten enää en voinut sitä välttää vaan kaarsin pihaan. Ja ennenkuin huomasinkaan, istuin ihanan Porschen ratissa!

Tiesitkö muuten että alunperin 911-koodi oli tarkoitus olla 901, mutta se oli pakko "tuunata" uusiksi Peugeotin jo kiinnitettyä ko. numerologiikka itselleen? Näin toinen ykkönen sai paikkansa.

Tämä olkoon aasinsiltana sille, miten Porschesta tuli arkipäivän auto, kun se alunperin on suunniteltu ralliautoksi  - noh, arkipäivän auto ei tokikaan jokaiselle vaan niille harvoille jotka juuri sellaisen haluavat ja kykenevät hankkimaan. Kyseessä ei siis ole mikään kansanvaunu, vaan enemmänkin, myyjän sanoin,  "harrasteauto". Tämä on helppo ymmärtää, näin koeajon jälkeen.

Todellakin auton hankinta vaatii aivan erityistä harrastuneisuutta, ei sitä kukaan (ainakaan nainen) ostaisi arkipäivän menopeliksi! Toki tämä yksilö oli käytetty ja kilometrejä ihan kunnolla alla, mutta myös minä olen kokenut koeajaja (ja kilometrejä muutenkin jo alla - äyk), joten osaan erottaa vanhan/kuluneen auton tunnusmerkit muuten vain auton erityispiirteistä.

Porsche Carreraan minun silmissäni liittyy luksus-auton tunnelma: se näyttää hyvältä, se on kallis, se on tyylikäs ja kaikkea myönteistä. Mutta ajokokemus on karmaiseva: todennäköisesti sillä ajaminen puhuttelee hyvin miehekästä miestä: auto tarjoaa kuljettajan kanssa yhdessä luotavaa ja voimaa vaativaa mörinää ja jyrinää joka tuntuu varmasti munaskuissa saakka. Ja kuka siitä pitää, todennäköiseti pitää siitä paljon. Munasarjoissa se ei tuntunut, ja ajokokemus oli ankea. Totta puhuen en ole tämän kolmen vuoden koeajajan "urani" aikana vielä kertaakaan toivonut ja odottanut että koeajo päättyisi pian, mutta nyt niin kävi. Huokasin helpotuksesta, kaartaessani takaisin autokaupan pihaan.

Hieman tarkemmin vielä: auton toiminnallisuudet ovat todella jyrkät ja tuntuvat. Polkimia pitää oikeasti painaa voimalla, rattia kääntää täysillä, jopa viikset napsahtavat päälle ja pois kunnon väännöllä. Auto kyllä kiihtyy, mutta se vaatii kunnon kaasunpainamista: ehkä se onkin sitten se juttu! Ajaja oikeasti kokee tekevänsä töitä autolla ajaessaan, olevansa kerrassaan osa voiman ja vauhdin luomisprosessia.

Jos siis ostat Carreran, osta se kun tarvitset ja sinulla on varaa harrasteautoon. Et todennäköisesti tule ajelemaan sillä arjessa, vaan silloin kun olet "sillä päällä". Uskon vahvasti että tämä on miesten auto. Mörrr.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti